İsviçre’nin fidanları Ankara’da çiçek açacak
ANKARA (İGFA) –İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı ve Ziraat Fakültesi’nin kuruluşunun 90. yılı münasebetiyle üniversite kampüsüne fidan dikti.
Beşevler 10. Yıl Yerleşkesi’nde bulunan Uluslararası Merkez’in bahçesinde fidan dikim töreni Büyükelçi Ruch ve Rektör Ünüvar’ın yanı sıra rektör yardımcısı, ziraat fakültesi dekanı, genel sekreter ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
“BİYOÇEŞİTLİLİĞE DE KATKI SAĞLAYACAK”
Büyükelçi Ruch törendeki konuşmasına tüm katılımcıları Cumhuriyet Bayramı’nı ve Cumhuriyetin 100. yıl dönümünü kutlayarak başladı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı dolayısıyla özel bir çalışma yapmayı düşündüklerini ve fidan dikmeyi planladıklarını anlatan Ruch, “Ağaç getirmenin Türkiye ile İsviçre arasındaki dostluğu geliştirmek adına sembolik bir jest olacağına inanıyorduk. . Şu anda aklınıza şu soru gelebilir: Neden özellikle bu ağaç? Peki neden Şam erik ağacı? Birinci sebep şu; Bu özel bir ağaçtır. Çok lezzetli meyveleri var ve gördüğüm kadarıyla Türkiye’de bulunmuyor. Bu nedenle biyolojik çeşitliliğe de katkı sağlayacağımızı düşünüyorum” dedi.
Bu ağacın sadece İsviçre’de yaşadığı bölgede bulunduğunu belirten Ruch, “Aynı ağacı 1 Ağustos’ta İsviçre Ulusal Günü’nde kendi büyükelçiliğimize de diktik. Erik ağacının kardeşini kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim.” Burada. Bu aramızda bir bağ oluşturacak ve umarım bu ağacın birçok yavrusu olur. Bu ağaçtan yeni ağaçlar yetiştireceğiz. “Biz olmasak bile, gelecek nesildir” dedi.
“BU FİDAN TÜRKİYE-İSVİÇRE DOSTLUĞUNUN AYNI ZAMANDA İŞARETİ OLACAK”
Rektör Ünüvar, Cumhuriyetin 100’üncü yılını gönülden kutladığını belirterek, bu yılın aynı zamanda Ziraat Fakültesi’nin kuruluşunun da 90’ıncı yıl dönümü olduğuna dikkat çekti.
Bugün fiziki olarak küçük gibi görünse de manevi anlamı çok yüksek bir tören düzenlediklerini belirten Ünüvar, “Bulunduğumuz kampüs Türkiye’deki üniversite kampüsleri arasında en seçkin kampüslerden bir tanesi. Gördüğünüz gibi burada çok çeşitli ağaçlar var ve bunların bir kısmı anıt ağaç. Beşevler Yerleşkesi biyolojik çeşitlilik açısından olağanüstü zengin bir yerleşkedir. Bu zenginliğe bir zenginlik daha ekliyoruz. “Bu fidan aynı zamanda Türkiye-İsviçre dostluğunun da göstergesi olacaktır” dedi.
Fidanın İsviçre Büyükelçisi tarafından bizzat İsviçre’den getirildiğini vurgulayan Ünüvar, şöyle devam etti:
‘Bir ağacın ne anlamı var?’ Ağaçların aynı anda büyüyen, gelişen ve meyve veren özelliklerini dikkate alırsak, bu ağacın Türk-İsviçre dostluğunun büyüyüp daha büyük meyveler vermesi yönündeki bir temenni olduğunu görüyoruz. Sayın Büyükelçimize nazik ve düşünceli görüşünden dolayı teşekkür ediyorum. Umarım. “Bu ağaç büyüdükçe dostluğumuz da büyüyor, gelişiyor. Belki bu ağacın büyümesi yıllar alacak ama bizden sonraki nesiller onu hep sevgiyle anacak. Bizim kültürümüzde ‘ağaçlara sahip çıkmak’ diye bir deyim vardır. Güven’. Bu ağaca da sahip çıkacağız.”
Konuşmaların ardından Büyükelçi Ruch ve Rektör Ünüvar, törene katılan akademisyenlerle birlikte Şam erik fidanını toprağa dikerek fidana hayat verdi.
Tören, çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.