Yaşam

Vardabit parça tanımı, nasıl yapılır?

Vartabit paça, Adana ve Mersin mutfaklarında yöresel bir meze olarak bilinmektedir. Vartabit yemeği veya vartabit paça olarak da bilinir. Bu tarif kuru fasulye, tahin, limon ve kızarmış ekmeğin mükemmel birleşimi ile hazırlanmaktadır.

Vartabit paça tarifinin püf noktalarına gelecek olursak tahin sosunu yaparken kullandığınız kaynar su mutlaka sıcak olmalıdır. Aksi takdirde sosunuz topaklanıp kesik bir manzara alabilir. Sosa ekleyeceğiniz ekşi limon suyunu sevmeyenler için kontrollü bir şekilde tadına bakılarak eklenmelidir. Bu durumda sosunuzun tadını damak tadınıza göre özelleştirebilirsiniz.

Vartabit paça tanımında kullanılan bir diğer değerli araç ise pidedir. Orijinal tanımında tırnaklı kebap pidesi kullanılırken, pide bulamayanlar bayat ekmek de kullanabilir. Son olarak, servis yapmadan önce malzemeleri birleştirmek en iyisidir, böylece vartabit beklerken sularını salmaz ve bu nedenle tadı bozulmaz.

Haşlanmış kuru fasulye, bol tahin ve kızarmış ekmeğin lezzetli birlikteliğiyle önce sofralarınızı sonra damağınızı şenlendirecek vartabitin tarifi şöyle:

VARTABİT PANTOLON TARİFİ

Malzemeler;

Vartabit için:

  • 1 su bardağı tahin (200 gram),
  • 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye (220 gram),
  • 1 çay kaşığı tuz,
  • 1 çay kaşığı limon suyu (96 gram),
  • 3 diş ezilmiş sarımsak,
  • Küçük kesilmiş bayat ekmek veya çivili pide,
  • Fasulyenin 1 çay bardağı kadar sıcak suyu kaynatılır.

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı (14 gram),
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (14 gram),
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber

Yukarıdaki için:

  • kıyılmış maydanoz

Yapılışı;

  • Uygun bir kaseye tahin, limon suyu, sarımsak ve tuzu ekleyip çırpın. İçine fasulyeleri süzerken ayırdığınız kaynar sıcak suyu azar azar ekleyin ve koyulaşana kadar çırpın.
  • Kıvama gelen karışıma haşlanmış fasulyeleri ekleyin ve ezmeden kaşık yardımıyla karıştırın.
  • Küçük parçalar halinde doğradığınız bayat ekmeği veya pideyi uygun bir tavada yağsız kızartın.
  • Zeytinyağı ve tereyağını sos tavasına alıp ısıtın, ocaktan alın ve üzerine pul biberi ekleyip bir iki çeşit kızgın yağı karıştırarak pişirin.
  • Servis yapacağınız servis tabağına alıp kızaran ekmeklerin dibine tahinli fasulyeli karışımı dökün ve iyice yayın. Son olarak üzerine hazırladığınız sosu dökün ve kıyılmış maydanozla süsleyin.

Afiyet olsun!

yenisarbademlihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Pirinççi Escort
Sakarya Escort
Mevlanakapı Escort
Basınköy Escort
Beyoğlu Escort
Yeşiltepe Escort
Caddebostan Escort
Fener Escort
Yeşilce Escort
Zeytinburnu Escort
Yedikule Escort
Orhan Gazi Escort
Yeşilce Escort
Bakırköy Escort
Hicret Escort
Çukur Escort
Rüzgarlıbahçe Escort
Fevzi Çakmak Escort
Boyalık Escort
Cibali Escort
Orhantepe Escort
Fulya Escort
Yeşilpınar Escort
Yavuz Selim Escort
Beşyol Escort
Mimar Kemalettin Escort
Boğazköy Escort
Aşağı Dudullu Escort
Konaklar Escort
İkitelli Osb Escort
Gültepe Escort
Yeniköy Escort
Atakent Escort
Necip Fazıl Escort
Maden Escort
Dağyenice Escort
Abdurrahman Nafiz Gürman Escort
Yıldırım Escort
Karayolları Escort
Kızılcaali Escort
Mimar Kemalettin Escort
Pınar Escort
Korucu Escort
Mehmet Akif Escort