Haber

Üniversite Öğrencilerine Konut Yardımı Tasarısı Teklifi

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencilerine taban fiyatının yüzde 25’i oranında destek sağlanmasına yönelik yasa teklifinde bulundu. Torun, “Özel yurt ücretleri ve konut kiralarında son dönemde yaşanan ciddi artışlar dikkate alındığında, özel yurtlarda veya kiralık evlerde kalmak zorunda kalan öğrencilere barınma ve beslenme yardımı yapılarak maddi destek sağlanması ihtiyacı ortaya çıktı.”

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını TBMM Başkanlığına sundu. Teklifte barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencilerine asgari ücretin yüzde 25’i oranında destek sağlanması öngörülüyor.

Torun, tasarıya ilişkin yaptığı açıklamada, KYK yurtlarının kapasitesinin yetersiz olduğunu ve bu nedenle üniversite öğrencilerinin barınma sorunu yaşadığını belirtti. Özel yurt fiyatları ve konut kiralarındaki artışlar nedeniyle öğrencilerin zor durumda olduğuna dikkat çeken Torun, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Yükseköğretim öğrencilerinin karşılaştığı en temel sorunlardan biri barınmadır. Ülkemizde üniversitelerdeki öğrenci sayısına oranla devlet yurtlarının sayısı yetersizdir. Güncel verilere göre 4 milyon 579 bin 47 lisans öğrencisi eğitimine devam ediyor. Ancak Türkiye genelinde Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı 776 öğrenci yurdunun toplam kapasitesi sadece 759 bin 838 öğrenciyle sınırlı.

“SON SON GÜNLERDE KYK YURTLARINDA YAŞANAN İNTİHAR VE CİNAYET OLAYLARI ÖĞRENCİLERİN KYK YURTLARINDAN UZAKLAŞMASINA NEDEN OLUYOR”

Bu nedenle üniversite öğrencilerinin barınma sorununun çözümü için devletin bir an önce harekete geçmesi ve mevcut yurtların kapasitesini, inşa ederek veya kiralayarak artırması gerekmektedir. Ayrıca mevcut KYK yurtlarının önemli bir kısmı da bakım, onarım ve yenileme ihtiyaçlarını erteliyor. 25 Ekim 2023’te bir KYK yurdunda meydana gelen asansör faciası, konunun hassasiyetini bir kez daha ortaya çıkardı. Son dönemde KYK yurtlarında meydana gelen intihar ve cinayet olayları öğrencilerin KYK yurtlarından uzaklaşmasına neden olmuştur.

“ÖZEL YURTLARDA BARINMAK VEYA KİRALIK EVLERDE BARINMAK ZORUNDA OLAN ÖĞRENCİLERE BARINMA VE BESLENME YARDIMI SAĞLANARAK MALİ DESTEK SAĞLANMASI İHTİYACI ORTAYA ÇIKTI”

351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununun 23. maddesinde öğrencilere beslenme ve barınma yardımı yapılması öngörülmüş ancak bu yardım, vergiden muaf vakıflara ait yükseköğretim yurtlarından yararlanabilecekleri ve Kamu yararına çalışan dernekler. Gençlik ve Spor Bakanlık yurtlarında kalan öğrencilerin Devlete bir aylık maliyeti ile sonuçlandı. Bu nedenle mevcut yönetmelik, devletin yurt imkanı sağlayamaması nedeniyle özel yurtlarda veya kiralık evlerde kalmak zorunda kalan öğrencilere beslenme ve barınma yardımına izin vermemektedir. Son dönemde özel yurt fiyatlarında ve konut kiralarında ciddi artışlar olduğu dikkate alındığında, özel yurtlarda veya kiralık evlerde kalmak zorunda kalan öğrencilere barınma ve beslenme yardımı yapılarak maddi destek sağlanması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

“Asgari Ücret, BRÜT AYLIK MİKTARININ YÜZDE 25’İNE ÇIKARILACAK”

Teklifle, devlet yurtlarından yararlanamadığı için özel yurtlarda veya kiralık evlerde kalmak zorunda kalan üniversite öğrencilerine beslenme ve barınma yardımı yapılması mümkün olup, yapılacak yardımın azami tutarı, yurt ücretinin aylık brüt tutarı kadardır. Sanayi sektöründe çalışan 16 yaşını doldurmuş işçiler için takvim yılı başında geçerli olan taban fiyat. “Miktarın yüzde 25’ine çıkarıldı.”

Kaynak: ANKA / Siyaset

haberdogansar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu